• 32_MPID_2_Cor_Boers_NL_Eye_gebouw (Kopie).jpg
 • 36_CPID_3_Laurie_Campbell_IR_Dance_with_delight (Kopie).jpg
 • 39_MPID_2_Tejo_Coen_BE_Freestyle (Kopie).jpg
 • 45_CPID_3_Jean_Van_Coillie_BE_Paring_ijsvogels (Kopie).jpg
 • 45_MPID_4_Jean_Van_Coillie_BE_Rusten (Kopie).jpg
 • 45_PTD_2_Jean_Van_Coillie_BE_Crematie (Kopie).jpg
 • 87_CPID_1_Rubby_Adhisuria_ID_Brisk_music (Kopie).jpg
 • 97_PTD_1_Hai_Vu_VN_Ruong_bac_thang_mu_cang_chai (Kopie).jpg
 • 98_CPID_4_Ahmed_Mohamed_Hassan_QA_Blue_fingers (Kopie).jpg
 • 98_MPID_3_Ahmed_Mohamed_Hassan_QA_Five_fingers_bw (Kopie).jpg
 • 138_CPID_2_Ovi_D_Pop_RO_In_uterus_02 (Kopie).jpg
 • 149_PTD_3_Willem_Halbach_NL_Passant_6 (Kopie).jpg
 • 156_PTD_3_Andreas_Kosasih_ID_Stairway_to_heaven (Kopie).jpg
 • 161_PTD_3_Tirta_Widjaya_ID_Kecak_dance_tanah_lot (Kopie).jpg
 • 164_CPID_2_Sally_Widjaja_ID_Nadia_with_her_flying_dress (Kopie).jpg
 • 168_CPID_3_Lita_Legowo_ID_No_more_steps_to_climb (Kopie).jpg
 • 169_PTD_1_Hermandari_Kartowisastro_ID_Kecak__dance_bali (Kopie).jpg
 • 170_PTD_1_Markus_Gunawan_ID_Holy_festival_at_mathura (Kopie).jpg
 • 171_PTD_2_Mieke_Suharini_ID_Balloons_fly_over_temples (Kopie).jpg
 • 172_PTD_2_Herini_Soebari_ID_Mu_cang_chai_rice_terrace (Kopie).jpg

FIAP

FIAP
FIAP (Fédération Internationale de L'Art Photographique) is een organisatie die erkend is door de UNESCO. In 1947 was er een 'samenwerking' tussen België, Nederland, Italië, Portugal en Zwitserland. In 1950 is FIAP opgericht, op initiatief van Dr. Maurice de Wijer uit Antwerpen. Bij de FIAP zijn de nationale federaties aangesloten, per land één federatie. Nederland was een van de 17 landen die zich direct hebben aangesloten. Op dit moment kent FIAP zo'n 85 landen die lid zijn. Naast de ledenfederaties bestaat de mogelijkheid individueel lid te worden. Deze mogelijkheid bestaat voornamelijk om fotografen uit de landen die geen lid zijn toch te voorzien van noodzakelijke informatie. FIAP kent een bestuur dat is samengesteld uit personen die afkomstig zijn uit de aangesloten landen. Zij zijn geen vertegenwoordigers van hun federatie. Het bestuur vergadert een aantal keren per jaar. Elke 2 jaar organiseert FIAP een congres, waar alle aangesloten nationale federaties stemrecht hebben. Elk aangesloten land heeft slechts één stem, Nederland niet meer dan bijv. Andorra of Cyprus. FIAP organiseert ook exposities, die vaak samenvallen met de congressen. De deelnemers aan deze exposities zijn de leden, dus aangesloten federaties. Verder verleent FIAP onder bepaalde voorwaarden bescherming (patronage) aan internationale salons en kan zij onderscheidingen verstrekken aan individuele personen. FIAP verzorgt ook collecties, die ten dienste staan aan de leden. Iedereen die lid is van de Fotobond hoeft geen financiële bijdrage aan FIAP te leveren, immers de Fotobond draagt jaarlijks haar contributie af aan de FIAP.

Website: www.fiap.net

Onderscheidingen

FIAP kent o.a. de volgende fotografische onderscheidingen:

AFIAP (Artiste FIAP)
De aanvrager dient minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van de eerste acceptatie bij een salon met FIAP Patronage. De aanvrager moet minimaal 40 acceptaties met minimaal 15 verschillende salons in minimaal 8 verschillende landen hebben behaald bij salons die FIAP Patronage hebben verkregen, waarbij een Circuit als één salon wordt berekend, het aantal acceptaties blijft gehandhaafd maar het aantal salons in dat Circuit geldt als één salon.

 

EFIAP (Excellence FIAP)
Voor de EFIAP dient de aanvrager minimaal 1 jaar AFIAP bezitten, de datum van het behalen van AFIAP welke op het certificaat staat vermeld is bepalend. De aanvrager moet minimaal 250 acceptaties met minimaal 50 verschillende werken bij salons met FIAP Patronage hebben verkregen bij minimaal 30 verschillende salons in minimaal 20 verschillende landen behaald bij salons die FIAP Patronage hebben verkregen, waarbij een Circuit als één salon wordt berekend, het aantal acceptaties blijft gehandhaafd maar het aantal salons in dat circuit geldt als één salon. De bij AFIAP behaalde acceptaties tellen mee voor EFIAP.

Na EFIAP kan men de zogenaamde ‘levels’, zoals brons, zilver en goud gaan behalen. Voor ieder level moet opnieuw begonnen worden met het tellen van acceptaties en moeten er ook prijzen zijn behaald. Voor brons is dat minimaal 75 accepaties met minimaal 25 verschillende werken en minimaal 4 prijzen te zijn behaald.


MFIAP (Master FIAP)
Deze onderscheiding is de stap die na EFIAP kan worden behaald. Hiervoor moet de kandidaat een portfolio van minimaal 20 werken inleveren met een uniforme presentatie en uitstraling. MFIAP wordt toegekend bij gewone meerderheid van stemmen van het bestuur van FIAP.


Voor Audio-Visuals gelden dezelfde onderscheidingen, maar er worden andere eiden gesteld. De aanduiding AV- komt voor de behaalde onderscheiding te staan. Informatie hierover is bij de landelijke FIAP Liaison Officer te verkrijgen.

Daarnaast kent FIAP nog enkele organisatorische onderscheidingen die kunnen worden toegekend voor uitzonderlijke verdiensten welke voor FIAP verricht zijn.

ESFIAP - Excellence FIAP for Services Rendered
HonEFIAP - Honorary Excellence

KOSTEN

Operational members
Dit zijn de landenorganisaties zoals bijvoorbeeld de Fotobond. Zij draagt jaarlijks een bijdrage af aan FIAP. Leden van fotoclubs welke bij de Fotobond zijn aangesloten kunnen aan de activiteiten van FIAP deelnemen. Via de door de Fotobond aangewezen contactpersoon kunnen zij FIAP onderscheidingen aanvragen.

Onderscheidingen voor FIAP zijn alleen maar aan te vragen indien men lid is van de Fotobond.

Het lidmaatschap van FIAP is door de Fotobond betaald.

Ben je van plan een FIAP onderscheiding aan te vragen dan dien je in het bezit te zijn van de FIAP Photographers Card.

 

Verdere informatie over de FIAP Photographers Card , aanvraagformulier voor de FIAP onderscheidingen, etc. kunnen worden opgevraagd bij de FIAP Liaison Officer: Theo van der Heijdt, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


Bron: FC '59 Delft